Fałszywe mięso homara hodowane w laboratoriach może pewnego dnia trafić do supermarketów


Startup z siedzibą w Wisconsin opracowuje w laboratorium mięso homara i inne owoce morza, aby zapewnić bardziej zrównoważone podejście do przyszłej żywności.

Według Wisconsin State Journal, Cultured Decadence tworzy produkty z owoców morza hodowanych w komórkach, które są pożywne, przyjazne dla zwierząt i, co najważniejsze, przyjazne dla środowiska.

Krótki przegląd tego, jak startup tworzy wyhodowane w laboratorium mięso homara, nazywa się „mięsem do hodowli komórkowych”. Naukowcy wybierają najlepsze homary z wybrzeża Maine, wybierają małą tkankę z tych homarów w zakładzie w Madison, izolują z tkanki pojedyncze komórki homara, a następnie hodują mięso w kontrolowanym środowisku za pomocą bogatego w składniki odżywcze roztworu zwanego pożywką. Po wyrośnięciu mięso jest gotowe do zbioru.

„Tak naprawdę zjadasz tylko taką porcję mięsa (homarów), która stanowi tylko około 30% zwierzęcia” – powiedział współzałożyciel i dyrektor generalny John Pattison. „Chcemy po prostu zrobić porcję o wysokiej wartości”.

Firma należy do rozszerzającej się listy start-upów mięsnych z hodowli komórkowej, które chcą zaoferować wolne od zwierząt alternatywy dla tradycyjnego rolnictwa i rybołówstwa.

Kalifornijska firma Eat Just Inc. niedawno uzyskała w Singapurze zezwolenie na sprzedaż mięsa z kurczaka wyhodowanego w laboratorium.

Wracając do Cultured Decadence, który powiedział, że ich produkty mięsne mogą być dostępne na rynku w ciągu zaledwie kilku lat.

Żadne produkty mięsne wyhodowane w laboratorium nie zostały zatwierdzone w Stanach Zjednoczonych, ale w ostatnich latach nastąpił duży nacisk na produkty pochodzenia roślinnego.

Pattison uważa, że ​​szybkie przyjęcie mięsa roślinnego, takiego jak produkty Beyond Meat, może sprawić, że mięso hodowane w laboratorium będzie jeszcze bardziej popularne.

„Trend, który widzieliśmy po stronie roślinnej, jest naprawdę zachęcający dla przemysłu kultur komórkowych, ponieważ pokazuje świadome podejmowanie decyzji dotyczących wpływu na środowisko i kwestii żywieniowych” – powiedział Pattison.

Pattison powiedział, że owoce morza hodowane w laboratoriach złagodzą problemy związane z nadmiernymi połowami na całym świecie oraz negatywny wpływ hodowli ryb na środowisko.